Kitap Tavsiyesi: Tahta Kaplan
Genç kız, erkeğe aşık olur. Erkek yakışıklıdır. Etrafında çok kız vardır. Kız mutsuz olur, ama okul koridorlarında birbirlerine çarparlar. Aşık olurlar, ancak bir araya gelene kadar araya bir sürü bölüm girer.
Erkek fakirdir, kız zengin. Erkek sevginin kazanacağına inanan seyircilerin desteğiyle kızın peşinde koşar vs vs. “Ne kadar çok aşk teması etrafında sürükleniyoruz, bu klişelerden kurtulmak için hangi romanı okusam” diyenler için bir roman önerimiz var:
Geçtiğimiz günlerde KDY’den çıkan Tahta Kaplan.
Tahta Kaplan, distopik öğeler, psikolojik çözümlemeler barındıran, bir psikolojik roman. Teknolojinin insan hayatına aşırı yansıması sonrası dönüşen dünya kurgusu üzerinden ilerliyor. Her ne kadar geleceğe dair bazı tasvirler içerse de, romanın esas odağını, karakterlerin içe bakışları oluşturuyor.
Kısaca konusu
Tahta roman, dijital dünya ile gerçek dünyanın gittikçe yaklaştığı ve Internetin bireylerin yaşamına şimdikinden çok fazla nüfuz ettiği bir gelecekte geçiyor. Dijital ile gerçek dünya arasındaki çizgiler bulanıklaştıkça, Internette geçerli kurallar da gerçek dünyaya teneffüz etmeye başlıyor. Bunlardan birisi de GDPR. Dijital dünyada kişinin mahremiyet haklarını korumak üzere çıkmış GDPR’ın, dijital ve gerçek dünya birbirine yaklaştıkça gerçek dünyada da geçerli olma yolunda uyarlamaları gerçekleştiriliyor. Bir sürü uyarlamalarla da gerçek dünyada geçerli hale geliyor. Son uyarlaması da adli kuruluş ve kuralları da etkilemeye başlıyor. Bu uyarlamadaki maddelerden biri de kişinin kendi kendisini sebebini açıklamasına gerek kalmadan vicdanen mahkum edip, bunun için tasarlanmış tesise kapatması. Dünyanın her tarafında bu mikro vicdan hapishaneleri kuruluyor. Roman, kişisel haklara riayet ve mahremiyet kapsamında izin verilen bu uygulamadan faydalanan dört mahkuma, onlardan sorumlu gardiyana ve gözcü adlı özel bir görevliye ve onların diyaloglarına odaklanıyor.
Psikolojik içe bakışlarla dolu diyalogları,i nsanın kendisiyle mücadelesini seviyorsanız ve “hayat siz planlar yaparken, başınıza gelenlerdir” cümlesinin bu karakterlere dokunuşunu merak ederseniz bu romana da göz atmanızı öneririz. Başka şeyler var tabi de, spoiler vermeyelim 😉
Kitap linkini aşağıda bulacaksınız. Alın aldırın ki, bu tür yerli eserlerin sayısı artsın. Gereğinden fazla “bebeğim aşkım dolu şarkılarımız ve filmlerimiz var, çünkü.