Sayfa Seç

Yeni Başlayanlara E-ticaret için SEO

Yeni Başlayanlara E-ticaret için SEO
Reklamcılık

Daha fazla trafik elde etmek, herhangi bir işletme sahibi için önemlidir. Yeni Başlayanlara E-ticaret için SEO yazısında, e-ticaret sitesi olan birey ve küçük işletmeler için, biraz bu konuya değinmek istiyoruz.

Daha fazla trafik için SEO çok önemli bir konu. Ancak SEO denilen konu hep fazla teknik fazla karışık geliyor ve sonucu da belli değil.

Bu rehber, sizi bu konuda biraz bilgi sahibi yapacak.

İlk olarak,

SEO nedir ve neden e-ticarette önemlidir?

Arama motoru optimizasyonu (SEO), Google, Bing ve Yahoo gibi sitelerden daha fazla organik (yani ücretsiz, doğal) trafik oluşturma sürecidir.

Örneğin, Google’da bir şey aradığınızda, karşınıza bir sonuç sayfası çıkar. Buna kısaca SERP denir. SERP = Search Engine Results Page in baş harflerinden oluşur. (Arama Motoru Sonuçları Sayfası)

Üst tarafta reklam (ad) yazan sonuçların altında listelenen arama sonuçları doğal/organik sonuçlardır.

E-ticaret için SEO, ürün sayfalarınızın on organik arama sonucu arasında görünmesini sağlamakla ilgilidir. Elbette, keşfedilecek daha birçok sayfa var.

Ancak, ne kadar arka sayfalarda yer alırsanız, aramalardan o kadar daha az ziyaretçi trafiği elde edersiniz.

Birkaç yıl önce yapılan bir çalışmada , arama yapanların yalnızca% 4,8’inin, arama sonuçlarının ikinci sayfasına baktığı tespit edilmiş. Sayfa 3 e Sadece %1,1 oranında arama yapan bakmış.

Yeni Internet Espirileri: Katiller, cesetleri artık Google in 45. sayfasına saklıyorlarmış. Oraya bakmak kimsenin aklına gelmez çünkü.

İlk sayfadaki sıranız da önemlidir. Aynı çalışmada, en yüksek sonucun ortalama trafikte % 32,5 oranında pay aldığı görülmüştür. İkinci sonuç % 17,6. Sıralamada 6. sonuç ise, %5.

O zaman hedef, potansiyel müşterilerinizin kullanabileceği arama terimleri için Google, Bing, Yahoo, vb. Ilk sayfalarda üst sıralarda yer almaktır.

Yeni Başlayanlar için E-ticaret SEO

1. Adım: Anahtar Kelime Araştırması

E-ticaret için SEO için ilk adımın, potansiyel müşterilerinizin kullanabileceği yüksek değerli arama terimlerini tanımlama adımı olması, şaşırtıcı olmamalıdır. Bunu, bir dizi farklı yoldan gerçekleştirilebilecek anahtar kelime araştırmasıyla yapabilirsiniz.

Öncelikle, e-ticaret anahtar kelime araştırmasının, çevrimiçi ortamda okuduğunuz anahtar kelime araştırmalarının çoğundan farklı olduğunu unutmayın. Çoğu site, bu gibi bilgilendirici anahtar kelimelerine önem verir. Yani “kağıttan uçak nasıl yapılır” “kağıttan uçak yapmanın 10 yolu” gibi.

Siz ise ticari olarak kelimelere odaklanmalısınız. “Kağıttan Uçak Kitabı “6 Yaş Grubu için Kağıttan Uçak”

Özetle birisinde bilgiye diğerinde ise kelimelere yoğunlaşırsınız.

Öneriler

Arama penceresine aradığınızı yazarken, altta bazı otomatik tamamlama – aramalar çıkmaya görürsünüz.

Sayfa sonunda da benzer aramalar göreceksiniz.

E-ticaret için SEO sürecinde bu aramalar, anahtar kelime fikirleri için bir altın madeni olabilir, özellikle de hali hazırda birkaç temel anahtar kelimeye (“karton bardak” gibi) sahipseniz.

Benzer bir süreci, muhtemelen bir rakibiniz olan Amazon’da tamamlayabilirsiniz. Amazon önerileriyle ilgili en iyi şey, Google’ın aksine, bazı bilgi anahtar kelime önerileri içerebilecek şekilde ürün odaklı olmalarıdır.

Genellikle üç ila dört kelimelik uzun kuyruklu anahtar kelimelere dikkat edin. Anahtar kelime ne kadar uzunsa, o kadar spesifiktir. Bu, daha düşük rekabet ve genellikle doğaya göre daha yüksek dönüşüm oranları anlamına gelir.

Amazon’da ya da gerçekten de rekabet ettiğiniz herhangi bir büyük e-ticaret mağazasında daha fazla araştırma yapabilirsiniz. Öncelikle, mağazanız için anahtar kelime ve kategori fikirleri için alakalı ürün alt kategorilerine bakın.

Amazon özelinden devam edelim. Mağazanız için anahtar kelime ve kategori fikirleri için alakalı ürün alt kategorilerine baktıkan sonra, alttaki, soldaki köşedeki “Tam Mağaza Dizini” ni yakınlaştırın:

Diyelim ki kitap satıyorsunuz. Kategoriyi bulun ve en alakalı alt kategoriyi seçin. Artık Amazon’un kitaplarını sıraladığı ve düzenlediği tüm farklı yolları görebilirsiniz.

Anahtar Kelime Araştırma Aracı (SEMRush)

E-ticaret SEO için anahtar kelime aramalarımızda şimdiye kadar, ücretsiz anahtar kelime araştırması yapıyorduk. SEMRush’a bir aylık abonelik için harcayabileceğiniz bütçe varsa, kesinlikle tavsiye ederiz. Anahtar kelime listenizi ‘iyi’den ‘harika’ya götürür.

Bunu rekabet analizinde kolayca kullanabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, alanı SEMRush’daki gibi bir anahtar kelime araştırma aracına girmek ve sol menüden “Organik Araştırma” yı seçmek.

Yine oradan rekabet analizini ve rakiplerinizi görebilirsiniz. İngilizce bir araç ama gerçekten çok işinize yarayacak.

 Yeni Başlayanlar için E-ticaret için SEO: Mağazanız için Doğru Anahtar Kelimeleri Seçme

Hedef kitleniz kimler desek, tahminen herkes diyeceksiniz. Ürünlerinizi anlatan anahtar kelimeleri istesek yine genel bazı anahtar kelimeler söyleceksiniz. Ancak bunlar rekabette başarısız olmanıza yol açar. Öncelikle ürünlerinize ilişkin bir sürü anahtar kelimeyi altalta yazıp daha sonra onları daraltmalısınız. Peki, onu nasıl daraltır ve en önemli anahtar kelimelere odaklanırsınız?

Birkaç önemli faktörle başlayın.

1) Hacim: Arama hacmi ne kadar yüksek olursa, sitenize gelen potansiyel trafik o kadar yüksek olur. SEMRush size hacim verileri verir, ancak Google Anahtar Kelime Planlayıcı gibi araçlar da ücretsiz olarak bunu yapar.

Yüksek hacimli anahtar kelimeler genellikle çok fazla rekabet anlamına gelir.

2) Rekabet: Rekabet ne kadar düşük olursa, o anahtar kelime için daha sıralamada yukarılarda o kadar şansınız vardır. Yine, SEMRush size anahtar kelime zorluk / rekabet (“KD”) oranı verecektir, ancak rekabeti tahmin etmek için MozBar gibi ücretsiz bir araç kullanabilirsiniz.

Mozbar’ı buradan indirebilirsiniz.

 

PA = Sayfa otoritesi
DA = Site otoritesi değerlerine bakarak o kelime için rekabet değerini bulabilirsiniz.

Sayılar ne kadar yüksekse, o kelime ile ilgili o link o kadar güçlü demektir.

Genel olarak, yüksek hacimli, düşük rekabetçi anahtar kelimeler arıyorsunuz.

3) Alaka düzeyi: Ürün sayfanız veya kategori sayfanız arama terimiyle ne kadar alakalı? Bu genellikle ihmal edilen büyük bir sıralama faktörüdür. Ürünlerinizin gerçekten tatmin edeceği anahtar kelimelere bağlı kalın. Google’i kandıramazsınız.

4) Hedef/maksat: Ticari amacı gösteren anahtar kelimeleri hedeflemek isteyeceksiniz. Genellikle, bir anahtar kelimeye bakarak maksadınız gösterebilirsiniz.

Mesela bunlardan hangisi ticari bir amac tasıyor : “Karton bardak ile telefon yapmak” yoksa “12li karton bardak”

Yeni Başlayanlara E-ticaret için SEO

2. Adım: E-ticaret için Site Yapısı

Sitenizdeki sayfalar nasıl düzenlendiği ve yapılandırıldığı, arama motoru sıralamalarınızı etkiler. Ayrıca kullanıcı deneyimini de etkiler (UX) . Temel olarak, gerçek ziyaretçilerin ve arama motorlarının mağazanızda bir şeyler bulmasını kolaylaştırmayı hedeflemelisiniz.

Ancak Ürün ve kategorileri ekledikçe ve sildikçe, site yapısı hızla karmaşıklaşır. Eğer bunun planlamasını en başından itibaren doğru yapabilirseniz, kendinize daha sonrası için bir ton zaman kazandıracaksınız.

Site yapınızın basit olduğundan emin olun, ancak mağazanız büyüdükçe ölçeklendirin.
Sitenizin her sayfasına, ana sayfanızdan olabildiğince az sayıda tıklama ile varsılın. Yani asla ve asla yerli gazete web siteleri gibi yapmayın. Rezalet ve dolandırıcılık!

Sadeliğin değeri hala bilinmiyor. Ziyaretçilerin sitenizi gezmek için arkadaki düğmelere güvenmelerini, aradıkları şeyi bulmaya çalışan çevrelerde koşmasını istemezsiniz. Örneğin, her yeni ürün kategorisini eklediğinizde site yapınızı yeniden düzenlemek ve yeniden düzenlemek zorunda kalmak istemezsiniz.

Uzmanlara göre, web sitenizde hangi linklerin indexlenmeye deger oldugunu anlamak istiyorsanız, hangi linklerdeki ürünlere müşterilerin daha fazla ilgi gösterdiklerine bakın.

(İndexlenmek: Google in ilgili linki kendi arama veritabanına katmasına denir.)

Bir de e-ticaret sitesi söz konusu olunca karşımıza az içerik ve tekrarlanmış içerik problemi çıkar.

Bu problemleri kısaca özetlemek gerekirse:

Genelde bir yazının SEO değerini belirleyen maddelerden birisi de uzunluğudur. Bu kısımda detaya girmek istemiyoruz ama, Google açıklaycı yazıları seviyor. Dolayısıyla uzun yazıların (tabi yapısı ve ilgili kuralları düzgün olan anahtar kelime yerleşimlerine de dikkat eden bir yazının) kısa yazıya ilişkin daha fazla şansı oluyor.

Ürün sayfalarında ise, çok fazla yazı bulunmaması ise bir sorundur. Gerçi olmalı mı? Fazlası müşterinin kafasını karıştırır mı? Bu da başka düşünülmesi gereken konu.

Ancak öyle ya da böyle, ürün sayfaları az içerik barındırır. Geleneksel SEO anlamında iyi bir şey değil.

Bir de bir ürün sayfasını göz önüne getirin. Fotoğraflar, hangi kategoriye ait olduğu fiyatı, yukarı satış için ürünler, diğer kategoriden ürünler. Birbirine benzer bir sürü sayfalar. Google bunları tekrar eden içerik olarak görür. SEO analizi yapan yazılımlar da bu konuda uyarır.

Özetle sizde hata yoktur ama yine de bu analiz yapan sistemlerde sizi hatalı gibi hissettiren uyarılar görürsünüz.

Bu noktada, Sitenizde bir SEO yazılımı kullanıyorsanız, ilgili ürün sayfasına bir kanonik URL eklersiniz ve onu kanonikleştirirsiniz.

Kanonikleştirmek şunu yapar: O ürün sayfası ile ilgili otorite söz sahibi sayfayı bir başka sayfa olarak gösterir.

Mesela, kağıt bardak örneğinden gidelim. Kağıt ürünler kategorisi sayfasının linkini kağıt bardak ürününe kanonik URL olarak eklerseniz, bu Google a benle ilgili konularda kategori sayfasına bak, ana sürümüm odur demek anlamına gelecektir.

Bir sayfanın kanonikleştirilmesi, Google’a, bu URL’nin arama sonuçlarında görüntülemek istediğiniz “ana sürüm” olduğunu söylemenin bir yoludur. Bu, yinelenen içerik durumlarında yararlıdır, çünkü Google kesinlikle bunları üstlenir. Kanonik etiketler olmadan, Google şunların yapması tehlikesi oluşur:

  • Çok fazla tekrarlı içerik arasında benzersiz içeriği kaçırır.
  • Sıralanma yeteneğinizi azaltır.
  • Sizin yerinize yanlış “ana sürüm” seçer.

Neyin indekslenip neyin indekslenmeyeceğine karar vermek sitenin gücünü arttıran bir eylemdir.

Yeni başlayanlar için E-ticaret için SEO yazısında buraya kadar oldukça teknik gittik ve eminiz ki bu terimlerden biraz kafanız karıştı.

Şimdi vereceğimiz örnekle her şey daha anlaşılır gelecek.

Bir su borusu düşünün. Ucuna bir musluk bağlı. Muslugu açtıgınızda su gürül gürül akar. Şimdi aynı su borusuna hiç bir şeyi değiştirmeden 6 tane musluk bağlayalım. Bunu apartmanlarda yaşarsınız. Bazen üst komşu bazen çamaşır makinesi suyu kullanmaya başladığı zaman lavabo muslugundan akan su azalır. Bir anahtar kelime özelinde de link otoritesi de aynen böyle bir şey. Anahtar kelimeyi su, sayfaları da musluklar olarak düşünelim. Bir kelime hakkında yani bir su için ne kadar çok sayfa -musluk- varsa, o kadar etki azalması söz konusudur.

O yüzden aslında her sayfanın Google tarafından bulunması şart değildir.

Bulunup bulunmama kararını şöyle verebilirsiniz:

1) Kullanıcılarınız o sayfada geçen kelime dizilimleri özelinde arama yapıyorlar mı? Cevap hayırsa indexe gerek yok. Cevap evet’se kendinize ikinci soruyu sorun.

2) Arama sonuçlarından gelen trafik, toplam etkiyi (musluk etkisi diyelim) azaltmaya değecek kadar fazla mı? Cevap hayırsa indexe gerek yok. Cevap evet’se kendinize üçüncü soruyu sorun.

3) O sayfada o kelime dizilimi özelinde süper alakalı olabilecek başka ürün hizmet var mı? Cevap hayırsa indexe gerek yok. Cevap evet’se indeksleyin.

Çıkarılacak sonuç? Site yapınızın her seviyesi, indekslemeye ve optimizasyona değmez, dolayısıyla stratejik olun ve yukarıdaki soruları kendinize sorun.

Yeni Başlayanlara E-ticaret için SEO

3. Adım: E-ticaret için Sayfa İçi SEO

Anahtar kelime araştırmanızı yaptınız ve site yapınız hazır olduğundan, en yüksek değere sahip iki sayfanızı nasıl optimize edebileceğiniz hakkında konuşalım. Bunlar:

  • Ürün kategorisi sayfaları.
  • Ürün sayfaları.

Temeller ile başlayacağız.

Temeller

Temelleri sıralamak gerekirse:

  • Daha önce bahsettiğimiz kanonik etiketler.
  • Sitenizin sitemap.xml ve robots.txt dosyaları.
  • Temalar mağaza adınızı içeren başlık etiketleri.
  • Temaların sosyal medya bağlantı ve paylaşım seçeneklerine sahip olmaları.

Ancak bazı özellikler optimizasyon yeteneklerinizi gerektirir:

  • Anahtar kelimelerinizi eklemek için başlık etiketlerini ve meta açıklamaları düzenlemek.
  • Anahtar kelimelerinizi içermek için resimler için alt metni düzenlemek.
  • Dosya adlarınızın anahtar kelimelerinizi içerdiğinden emin olmak.
  • Blog gönderileri, web sayfaları, ürünler ve koleksiyonlar için URL’leri seçmek.

Başlık etiketlerinizi ve açıklamalarınızı optimize ederken, bunların Google’a dönük olduğunu unutmayın. Yani, birinci adım, ilk sayfaya çıkmak olacak. İkinci adım, arama yapanların site linkinize ve sitenizde tıklama yapma konusunda ikna etmektir.

“Fırsatlar”, “X% İndirim”, “Ücretsiz Gönderim” vb. size bir destek sağlayabilir. Çünkü
Google, sıralama faktörü olarak tıklama oranından (TO) kullanmaktadır (sanırız) .

Tıklanma Oranı nedir: Sayfanızı görüntüleyenlerin o sayfadaki bir linke tıklayanlara oranı. Örneğin bir sayfa 100 kere görüntülenmiş 5 kere tıklanmışsa TO(CTR) %5 tir.

Arama motoru efendilerine hitap etmek için yeterli değil, arama yapanların ilgisini de çekmelisiniz.

1. Doğru URL’leri seçin.
E-ticaret için SEO da Optimal sıralama için takip edilecek birkaç URL yönergesi var:

URL’niz insanlar için okunabilir ve yorumlanabilir olmalı. Çünkü erişilebilirlik Google’da önemlidir.

Anahtar kelimelerinizi URL’lerde kullanmak, arama sonuçlarında göründükleri için hala çok teşvik edilmektedir.

Kısa URL’ler uzun URL’lerden daha iyidir. 50-60 karakterin altında tutmaya çalışın.

URL ve sayfa başlığını olabildiğince yakından eşleştirin.

“Ve”, “de”,”ki”, “ve” gibi ayraç ve bağlamları içermemelidir.

Anahtar kelimelerle sayfanızı doldurma ve anlamsız tekrarlama Google’ı kandırmaz, mağazanızın spam görünmesini sağlar.

Ürün sayfanızı ve kategori sayfa URL’lerinizi seçerken bu yönergeleri göz önünde bulundurun.

2. Uzun ürün açıklamalarını kullanarak düşük içerik sayfalarını azaltın.

Google ve diğer arama motorları, sayfanızı aramalarda anahtar kelimeleri belirlemek için ve sayfanızın her bir anahtar kelime için ne kadar üst sıralarda olması gerektiğini belirlemek için sayfanızdaki içeriği kullanır.

Dolayısıyla, ürün sayfanızda kısa bir açıklamadan başka bir şey yoksa, Google’ın sayfalaya puan vermesi için pek de bir sebep olmayacaktır.

Ürünleriniz için uzun, kapsamlı açıklamalar yazın, böylece Google büyüsü daha etkili bir şekilde çalışacaktır. Kataloğunuz çok büyükse, sıralamalarda tepedeki ürünlerinize veya ilk sayfanın en altındaki veya ikinci sayfanın en üstünde bulunan ürünlere odaklanın.

Ne kadar ayrıntılı yazım gerçekleştirilirse, Google sayfanızı daha doğru sıralayabilir. Ve, anahtar kelimeleriniz için daha fazla fırsat oluşur.

Artı, üst düzey bir açıklamanız olduğu sürece, ekstra ürün bilginiz müşterileriniz sevecektir.

3. LSI anahtar sözcüklerinden yararlanın.

LSI Örtülü Anlamsal Indeksleme (Latent Semantic Indexing) in kısaltılmışıdır. LSI anahtar kelimeler, ana anahtar kelimenizle yakından ilişkilidir.

Sattığınızla alakalı olan bu kelimeler, esas anahtar kelime olmasa bile satış argümanınızı güçlendiren yan kelimelerdir. İkincil anahtar kelimelerdir.

Karton bardak özelinde ilerleyecek olursak, dönüştürülebilir, 12 li, yanmaz kağıttan, ya da ilgili sektörde tüketicilerin ilgisini çekeceğini veya önemli olduğunu düşündüğünüz ve vurgulanabilecek ikincil anahtar kelimeler yazımınıza ekleyin.

Örneğin Amazon’da, ana anahtar kelimenizi arayın ve karşınıza bolca çıkan ikincil kelimelere dikkat çevirin. Veya Google Kelime planlanlayıcısını kullanarak araştırma yapın ve başkalarının yaptığı kelimelere bakın.,

Ana anahtar kelimeden trafik alıyorsanız, ilgili ikincil anahtar kelimeler ile de sayfada yükselmekte faydalanabilirsiniz. Bu nedenle, bu LSI anahtar kelimelerini anlamlı olduklarında kullanın.

Sonuç

E-ticaret için SEO çok derin bir konu. Teknik SEO, link yapılandırma, e-ticaret için içerik pazarlaması… Liste uzayıp gidiyor.

Ancak Yeni Başlayanlara E-ticaret için SEO, araştırmak için size bazı başlıklar verecektir.

Reklamcılık

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ucuz VPS

Tahta Kaplan Romanı