İşiniz İçin Rekabet Analizi Nasıl Yapılır
Rakiplerinize göz kulak olmak, pazardaki değişimleri tahmin etmenize, yeni trendler ve başarılı taktikler belirlemenize ve niş içinde çalışanların üstünlüğünü sürdürmenize yardımcı olur.
Ancak sadece rakiplerinizin sosyal medya hesaplarını gözetlemek ve e-posta listelerine abone olmak yeterli değildir. Rakiplerinizi sürekli olarak etkin bir şekilde izlemenizi ve değişen rekabet koşullarına ilişkin görüşünüzü güncellemenizi sağlamak için çabalarınızın ardında bir stratejiye ihtiyacınız vardır.
Rekabet analizine girin: Size hem kuş bakışı hem de pazarınızdaki kilit oyuncuları derinlemesine anlatan bir belge.
Bu yayında, e-ticaret işlerine yönelik kendi rekabet analizinizi yapmanın bir yöntemini açıklayacağız.
İster deneyimli bir mağaza sahibi olun, mevcut pazar hakkındaki görüşünüzü yeniden değerlendirebilirsiniz ya da ürününüzü ilk kez pazara sunmaya hazırlanıyorsanız, işte adımlar, araçlar
Rekabet analizi nedir?
Rekabetçi bir analiz, rakiplerinizin analizi ve işinizin nasıl karşılaştırılacağıdır. Rekabetinizin güçlü ve zayıf yönlerini değerlendirerek, şirketinize nasıl avantaj sağlayacağınızı formüle etmeye başlayabilirsiniz.
Analiz, bir işletmenin bir ürün veya hizmet etrafındaki bir hedef pazardaki potansiyel avantaj ve engellerini belirlemesine yardımcı olur ve genellikle markaların doğrudan ve dolaylı rakiplerin pazarlama, fiyatlandırma ve dağıtım gibi taktikleri nasıl uyguladıklarını izlemelerine yardımcı olur.
Rakip analizinde neleri kapsamalısınız?
Rekabetçi analiziniz, rakipleriniz hakkında ne öğrenmeye çalıştığınıza bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Örneğin, web siteleri gibi, rakiplerinizin işinin belirli bir yönüyle ilgili rekabetçi bir analiz yapabilir veya bir bütün olarak pazarlama yaklaşımlarına üst düzey bir bakış açabilirsiniz.
Rekabetçi bir analizi yapılandırmanın birçok farklı yolu vardır, bu yüzden bu tür araştırmalarda sıklıkla görülen bilgi türlerine bakalım.
Üst düzey bir rakip analizi yapıyorsanız, rakiplerin pazar konumlandırmalarına dahil etmek isteyeceğiniz birkaç ana unsur vardır, örneğin:
- Hedef müşteriler kim?
- Şu an sahip oldukları pazar payı
- Başlıca ayırt edici ya da benzersiz katma değer, işleri ve ürünleri için nedir?
- Satış malzemelerinde öne çıkan temel özellikler / faydalar
- Farklı pazarlarda bile ürünler için fiyat noktaları
- Gönderimi nasıl hallediyorlar?
- Herhangi bir fon veya risk sermayesi almışlar mı
Bu bölümler, bu işletmeleri birbirinden ayıran şeylere ve kendilerini niş içindeki rekabetten ayırmak için nasıl çalıştıklarına bakmanıza yardımcı olacaktır.
Rakiplerinizin yaklaşımlarının daha belirgin unsurlarına bakmak istiyorsanız, rekabet analizinize bunun gibi bölümler eklemeyi düşünebilirsiniz:
- Rakiplerin web sitelerinde bulunan özellikler (arama araçları, ürün resimleri, tasarım / düzen vb.)
- Müşteri deneyimi unsurları (terkedilmiş sepet stratejisi, müşteri desteği, mobil UX, vb.)
- Sosyal medya yaklaşımı (kullanılan kanallar, gönderim sıklığı, katılım vb.)
- İçerik pazarlama taktikleri (blog konuları, içerik türleri, vb.)
- Pazarlama taktikleri (promosyon türleri, iskontoların sıklığı, vb.)
- E-posta pazarlama yaklaşımı (Bülten, promosyon kodları, vb.)
- Müşteri incelemeleri (ürünler arasında kullanılan dil, sürekli şikayetler vb.)
Genellikle, rekabet analizi, bir şirket rakiplerine hakkında değerlendirmek istediği bağlı birçok şekil ve formlarda sürebilir, ama bu size farklı bölümlerde dahil edilebilir kabaca bir fikir verecektir.
E-ticaret için rekabetçi analiz neden önemlidir?
Belki de bu noktada düşünüyorsunuz, “ Tamam, ama rakip analizi neden bir işletme sahibi olarak benim için önemli? ”
Bu aktivitenin önemli olmasının nedeni, doğrudan rakiplerinizi tanımadan etkili bir şekilde rekabet edememenizdir – ve sizi gerçekten farklı kılan şeyleri bilmiyorsanız, kendinizi farklılaştıramazsınız.
Özellikle e-ticaret işletmeleri için rekabetçi bir analiz de yardımcı olabilir:
- Pazarlama stratejiniz hakkında daha bilinçli kararlar alın
- Endüstri trendlerini tanımlayın
- Kendiniz için ölçütler oluşturun
- Fiyatlandırma stratejinizi belirleyin
- Müşterilerle konuşmanın yeni yollarını ve hatta konuşacak yeni müşterileri ortaya çıkarmak
- Piyasada bir boşluk bulmak, ancak aynı zamanda “boşlukta bir pazar” olmasını sağlamak
Bu tür bir analiz yalnızca ilk kez iş sahipleri için de değildir. Rekabetçi bir analiz, şirketiniz zaman içinde büyüyüp olgunlaştıkça sürekli gelişen canlı bir doküman olabilir.
Bunun gibi bir kaynağın korunması, markanızın şu anda rekabete karşı nasıl bir araya geldiğini ölçmenin güçlü bir yoludur – ancak gelecekte nasıl ilerlemeye devam edeceğiniz konusunda net bir yön göstermeye de yardımcı olabilir.
Rekabet analizi nasıl yapılır
Kendi rekabet analizinize dalmaya hazır olduğunuzda, araştırmanızı uygun bir şekilde yapılandırılmış ve organize tutmak için burada belirtilen adımları uygulayabilirsiniz.
Adım 1: 7-10 Rakip listesi
Analizinize dahil edilecek alakalı rakipleri belirlemek için, ürün ve iş fikrinizin çevresinde Google , Amazon ve Alexa’da yapılan aramalarla başlayın. Rakiplerin bir karışımını istiyorsun ki:
- Benzer türde ürünler satmak
- Benzer bir işletme öncülüğünüz olsun
- Benzer ve biraz farklı kitle demografisi pazarlayın
- Hem pazarda yeni hem de daha deneyimli
Size çok küçük ve çok büyük olmayan rekabetçi manzaraya iyi bir bakış sağlayacak bir rakiplerin bir listesini bir araya getirmek için, istediğinizlere karar vermeden önce 7-10 tane rakiplerin bir listesini oluşturmak iyi bir fikirdir.
2. Adım: Elektronik tablo oluşturma
Bu yarışmacı grubu hakkında veri toplarken, zaman içinde kolayca paylaşılabilecek ve güncellenebilecek bir tablo veya elektronik tablo içinde düzenlenmiş halde tutun. Bu belgede, karşılaştırmak ve karşılaştırmak istediğiniz farklı ölçütleri not edin:
- Fiyat aralığı
- Ürün teklifleri
- Sosyal medya etkileşimi
- Aday müşteri oluşturmada kullanılan içerik
- İlk kez ziyaretçi teklifi
- Keşfetmeye değer diğer özellikler
3. Adım: Birincil / ikincil rakipleri belirleyin
Rakipler listenizden başlayarak, her birini birincil, ikincil veya üçüncül bir rakip olarak kategorize ederek e-tablonuza başlayın. Bu, işletmenizle nasıl ilişki kuracaklarını daha iyi belirlemenize yardımcı olacaktır:
- Birincil rakipler , hedef kitlenize benzer bir ürün / hizmet satan işinizin doğrudan rekabetidir. Bunlar, müşterilerinizin sizi karşılaştırabileceği markalar. Örnek: Nike ve Adidas birincil rakiplerdir.
- İkincil rakipler benzer ürünler veya hizmetler satarlar, ancak farklı bir izleyici kitlesine satarlar (örneğin, ürünleriyle üst düzey pazar veya alt pazar odaklılar). Örnek: Victoria’s Secret ve Wal-Mart ikincil rakiplerdir.
- Üçüncül rakipler , aynı izleyiciye pazarlayabilen, ancak aynı ürünleri hiçbir şekilde satmadığınız veya doğrudan sizinle rekabet eden markalardır. İşlerini genişletmeyi seçerlerse potansiyel ortaklar veya gelecekteki rakipler olabilirler. Örnek: Gatorade ve Under Armor
4. Adım: Verileri araçlarla toplayın
Hangi yarışmacıları inceleyeceğinizi öğrendikten sonra, rakip analiziniz için araştırmaya ve veri toplamaya dalmaya başlamanın zamanı gelmiştir. İyi haber, bugün rekabet analiziniz için veri toplanmasını daha basit, daha verimli ve daha doğru hale getirebilecek birçok farklı araç bulunmasıdır.
İşletmenizle hangi aşamada olduğunuza ve bütçenizin boyutuna bağlı olarak, zaman içinde rekabeti izlemek için Ahrefs ve SEMrush gibi daha güçlü araçlara yatırım yapabilirsiniz. Ancak bu yazının uğruna, rekabetinizi araştırmanıza yardımcı olacak daha erişilebilir seçeneklerden bazılarını inceleyeceğiz.
Similarweb
SimilarWeb tahmini aylık ziyaretler ve bir web sitesi için ana trafik kaynakları hakkında bilgiler sunar. Bu, rakiplerinizin pazarlama çabalarına nereye odaklandıklarını tahmin etmenize yardımcı olabilir. Sizinkine benzeyen diğer web sitelerini ve dolayısıyla izlenecek ve öğrenilecek yeni rakipleri bile keşfedebilirsiniz.
Mailcharts
Mailcharts, rakiplerinizin e-posta pazarlaması hakkında, e-posta gönderme sıklığı, konu satırı taktikleri ve daha fazlası hakkında size fikir verebilir.
Buzzsumo
En iyi performans gösteren içeriğini, toplam sosyal paylaşımları ve bu içeriğin paylaşıldığı yeri görmek için rakibinizin etki alanını Buzzsumo’ya bağlayabilirsiniz. Bunu, alanınızda içerik üreten diğer web sitelerini keşfetmek için de kullanabilirsiniz.
Alexa
Alexa, bir web sitesiyle ilgili kitle demografisi ve arama sıralamasının yanı sıra, PR ve SEO stratejilerini ele almak için rakiplerinize bağlanan ve onlardan bahseden bazı sitelerden bahsetmenize yardımcı olur.
Facebook Kitle Görüşleri
Facebook Kitle Görüşleri (Facebook İşletme Yöneticinize erişin), etrafınızdaki en büyük sosyal ağlardan birinde bulunan kitleler hakkında size çeşitli bilgiler verebilir. Yerleşmiş birçok rakip için, yaş, cinsiyet ve coğrafya dahil olmak üzere Facebook sayfalarının takipçilerinin dökümünü bile görebilirsiniz.
Bu kaynakları kullanarak veri toplamaya ve bunları rekabetçi analiz elektronik tablonuza bırakarak başlayabilirsiniz, böylece bulgularınızın tümü tek bir organize alanda depolanır.
Adım 5: Bazı uygulamalı araştırmalar yapın
Yazılım ve araçlarla yaptığınız araştırmanın yanı sıra, rekabetçi araştırmanıza devam etmek iyi bir fikirdir. Potansiyel bir müşterinin rolünü üstlenin ve rakiplerinizin pazarlama bölümünde ne yaptığını kontrol edin.
Bunu yaparak yapabilirsiniz:
- Bloglarına abone olmak
- Bunları sosyal medyada takip etmek
- Alışveriş sepetinizde bir ürünü terk etmek
- Hatta bir ürün satın almak ve müşteri deneyimini değerlendirmek
Bu etkinlikleri yürütürken, bulduklarınızı gördüğünüz taktiklerle ilgili notlarla belgelendiğinizden emin olun. Terk etme yaklaşımlarını inceleyerek ve sosyal medya (ve ötesi) aracılığıyla nasıl destek verdiklerini inceleyerek, rekabetinizin daha fazla müşteri çekmek ve satışları artırmak için kullandığı ilginç yaklaşımları görebilirsiniz.
Ek veri
Sektöre özgü trendler ve ekonomik göstergeler gibi piyasa hakkında da bilgi toplayarak rekabet analizinizden edindiğiniz bilgileri daha da genişletebilirsiniz.
İşiniz ve rakibinizin etrafındaki Güçlü, Zayıf Yönler, Fırsatlar ve Tehditleri ana hatlarıyla belirten bu veri setine eşlik etmek için bir SWOT analizi yapmayı düşünün. Bu alanların tanımlanması, işinize objektif bir bakış atmanıza yardımcı olacak ve markanızı geleceğe dönük daha akıllı, daha bilinçli seçimler yapmanıza yardımcı olabilir.
Kaçınılması gereken genel tuzaklar
Rekabetçi bir analizin nasıl bir araya getirileceğini bildiğinize göre, hadi topladığınız içgörülerden kurtulabilecek farkındalık için bazı temel tuzakları gözden geçirelim.
1. Rekabetçi analiz, bir kez yapılıp biten bir eylem değildir
Asıl görüşlerinizi periyodik olarak asla gözden geçirmemezlik yapmayın. Bu hatalı veriye ve kötü kararlara yol açabilir. İşletmeler sürekli gelişiyor, bu nedenle rakiplerinize göz kulak olmanın devam eden bir süreç olduğunu unutmamak önemlidir – bir kez yaptığınız ve bir daha asla yapmadığınız bir şey değil.
2. Kendi önyargılarınızı dikkate almamak
İnsanlar olarak, varsayımlarımızdaki sonuca varma eğilimindeyiz. Buna onay önyargısı denir. Rekabetçi analizinizle çalışırken, ilk varsayımlarınızın farkında olmak ve rakipleriniz hakkında doğru olan “düşüncelerinizin” üzerine eğilmek yerine bunları iyice test etmek önemlidir. Varsayımların ön plana çıkmasına izin vermek yerine verilerin kararlarınızı size bildirmesini sağlayın.
3. Eylemsiz veriler işe yaramaz
Rekabetçi bir analiz yapmak için çalışmaya koyuyorsanız, belirsiz bir dosya klasörüne gömülü, bilgisayarınızda sanal toz toplamalarına izin vermek yerine, bulgulara göre hareket ettiğinizden emin olun. Bulgularınız etrafında stratejik bir plan yapın ve bu süreç sırasında keşfettiğiniz benzersiz açılar ve pazarlama taktiklerini uygulayın.
4. İhtiyacınızdan daha fazla iş yaratmak
Veri toplama sürecini bugünün rekabetçi analizi etrafında basitleştiren ve bir üst çentik oluşturarak elde ettiğimiz pek çok harika kaynakla, çok hassas bir karşılaştırma yapmak her zamankinden daha kolay. Tekerleği yeniden icat etmeyin ve işleri zor yoldan yapın: süreci hızlandıran araçları kullanın ve işiniz hakkında bilinçli kararlar almak için ihtiyacınız olan önemli bilgileri sağlayın.
5. Yönsüz başlangıç
Rekabetçi analizinizi bir araya getirirken yönelemezseniz ve net bir nihai amacı yoksa, iş çok daha zor olacaktır. Araştırmaya dalmadan önce hedefinizi ve rekabetiniz hakkında ne öğrenmeyi umduğunuzu tanımlayın.
6. Piyasa zamanlaması için muhasebe yok
Rakip verilere bakarken, yaklaşımlarını zaman içinde tek bir sabit noktada incelemek yerine, şirketlerin zaman içinde nasıl geliştiğini ve geliştiğini incelediğinizden emin olun. Bazen rakiplerinizin taktiklerini nasıl geliştiğiyle ilgili bilgiler, ilk günlerde ne yaptıklarını (veya şu anda ne yaptıklarını) bilmekten daha faydalı olabilir.
Rekabet analizi: İşletmenizin üstünlüğü
Yukarıdaki şablon bir başlangıç noktası olarak, ele aldığımız kaynaklar ve araçlar ile birlikte, kendi rekabet analizinize yaklaşmak için daha iyi bir donanıma sahip olursunuz.
Rekabetçi bir analiz yaparak ve zamanla pazar anlayışınızı geliştirerek, kendinize rakiplerinizin başında kalmanıza ve hatta onlardan öğrenmenize yardımcı olabilirsiniz.