Sayfa Seç

Basit bir Marka Kılavuzu Nasıl Oluşturulur ?

Basit bir Marka Kılavuzu Nasıl Oluşturulur ?
Reklamcılık

Birçok küçük işletme sahibi, markalaşma konusunda endişelenmeleri gerekmeyen bir şey olduğunu düşünüyor. Ancak bir markanın ve mesajının tutarlılığının sağlanması, daha köklü şirketler için olduğu kadar küçük operasyonlar için de geçerlidir.

Bugünün müşterileri, işletmelerin her yerde olmalarını bekliyor. Bu, markanızın her yerdeki müşterileri – ve müşterileri olacak – her yerde güçlü bir izlenim bırakması ve onunla yüzleşmesi gerektiği anlamına gelir.

Kesin, inkar edilemez bir şekilde sizin tutarlılık gerektiren bir pazarlama mesajı oluşturmak. Marka özelliklerinizdeki ve kimliğinizdeki tek biçimliliğe odaklanmak, müşterilerin sizden gördüğü ve duyduğu her şeyin aynı hissi uyandırdığı anlamına gelir. Bu duygu, markanızı rakiplerinizden ayıran şeydir. Müşterilere bağlanan ve onları tekrar tekrar geri getiren şey budur.

Kendi marka rehberlerinizin, büyük global markalarınkiler kadar karmaşık ve ilgili olmaları gerekmez. Ne de olsa, marka yönergeleri yalnızca zamana uymak için zaman harcıyorsanız pozitif bir yatırım getirisi sağlar. Bu nedenle küçük işletmeler “asgari uygulanabilir marka ilkelerinden” yararlanabilir. Basit bir stil rehberi bile başlamanıza yetecek kadar olabilir.

Kısıtlı stil kılavuzu yazmayı öğrenmek, tüm pazarlamanızın denize girmeden tutarlı ve marka olmasını sağlamaya yardımcı olacaktır.

Marka stil rehberi neye benziyor?

Çoğu işletme sahibi, daha önce terimi duymuş olsalar bile, bir stil rehberinin gerçekte nasıl göründüğünün tam bir resmine sahip değildir. Marka stili kılavuzu markanızın görünüşü ve sesleri için bir kurallar bütünüdür. Tüm işinizin tasarımını ve yazma noktasını kuzeye, yani sizin için ne anlama geldiğini garanti eden bir pusula görevi görür.

Marka stil rehberinize ne dahil edeceğinizden emin değilseniz, işte ele alınması gereken en önemli şeylerden bazıları:

  •   Logonuz: Kabul edilebilir boyutlar ve renkler dahil olmak üzere tasarım ve kullanım özellikleri
  •   Marka renkleri: belirli tonları ve nasıl ve nerede kullanılması gerektiği
  •   Yazı tipleri : hangilerinin kullanılabileceğini ve nerede (yani web siteniz, blog ve çevrimiçi mağazanızdaki başlıklar ve metinler)
  • İdeal Kitleniz
  •   Ses ve ton: markanızın müşterileri ile yazılı iletişimde nasıl konuştuğunuz
  •   Sosyal medya kuralları: Müşterilerle sosyal kanallarda iletişim kurmanın diğer iletişimden ne kadar farklı olduğuna ilişkin kurallar

Bu kurallar iki ana bölüme ayrılacak: görsel stil ve yazılı stil.

Görsel stil

Görsel tarzınız, markanızın ve pazarlamanızın görünümünü belirler. Temel bir görsel stil kılavuzu, logonuzun , yazı (lar) ve renk paletinin kurallarını içerir.

Yeni başladığınızda, Medium’un sunduğu kadar çok örneğe ihtiyacınız olmayabilir, ancak logonuzun hem açık hem de koyu renkli arka planlarda nasıl görünmesi gerektiğini düşünün ve tutarlı bir şekilde kullanacağınız renkleri tanımlayın . Fikir, markanızın nasıl görünmesini istediğinizi (ve nasıl görünmesini istemediğinizi nasıl görmek istediğinize) düşündürmektir.

Yazılı stil

Yazılı tarzınız, markanızın iletişim kurmak için kelimeleri nasıl kullandığını tanımlar. Ses, ton ve belirli hedef kitleleri gibi şeyleri içerir. Ürünlerinizi kim satın alır, hangi sonuçları elde etmeyi umarlar ve bunlarla hangi sese rastlar? Yaptığınız stil seçimlerinin sizin için değil izleyicileriniz için olduğunu unutmayın.

Yazılı bir stil rehberinin yaptığı en önemli şeylerden biri, ses ve ton arasında nasıl bir denge bulacağınızı açıklamaktır (biraz sonra farkı ortaya koyacağız). İyi tanımlanmış bir ses, benzersiz kalitesini kaybetmeden tondan tona çevirebilir.

Tutarlı bir marka kimliği nasıl yaratılır

Şimdi, marka stili kılavuzunun yapı taşlarına daha aşina olduğunuza göre, bu unsurlar arasında nasıl tutarlı bir his sağlanacağından bahsedelim.

Birçok girişimci, markalarının aşılamasını istediği izlenimini çoktan benimsemiş, ancak bu hissi pazarlamanıza çevirmek için kasıtlı olarak çaba sarf ediyor. Bir başkasının markanız olarak iletişim kurmayı öğrenebilmesi için yazmak daha da zor.

Görev tanımınız kurallarınızı nasıl etkiliyor

Farklı medya ve kanallar arasında tutarlılık yaratmak kuşkusuz kolay değil. Önemli olan, markanızın stilinin her bir öğesini tek bir merkezi temaya bağlamaktır: göreviniz.

Farklı ve görüşlü bir iş misyonu, işinizin yaptığı her şeyi etkileyen bir ağırlık merkezidir. Hangi ürünleri taşıyacak, pazarlama mesajlaşmanız, fiyatlandırma stratejiniz – tüm bu kararlar aklınızdaki görevle verilmelidir. Aynı marka kurallarınız için de geçerlidir.

Görsel tarzınızın markanız hakkında söylediklerini düşünün. Görevine uygun mu? Müşterilerle konuşmak için kullandığınız ses ne durumda? Markanız hakkında ne diyor?

Örneğin, eğer göreviniz piyasanın yetersiz bölümlerinin ihtiyaçlarını karşılayarak kapsayıcılık oluşturmaksa, marka yönergeleriniz zamir kullanımına ilişkin kuralları belirlemelidir. Eğer göreviniz karmaşık ve heyecan verici bir endüstriyi insanlaştırmak ve demokratikleştirmekse, marka sesiniz formellik üzerindeki dostluğa ve ulaşılabilirliğe doğru eğilebilir.

Marka sesinizi ve ses ile ton arasındaki farkı tanımlama

Zor olabilecek bir şey, markanızın sesini tanımlamaktır – özellikle ses ve tonu arasındaki farkı ayrıştırmaktır. Sesin sabittir. Kanalınız veya durumunuz ne olursa olsun, markanız daima markanız gibi görünmelidir.

Ton, diğer taraftan, sesinizin farklı durumlara nasıl uyum sağladığıdır. Örneğin, yeni satış yapan bir müşteriyle kullandığınız ton, sinirli bir müşteriyle konuşma şeklinizden farklı.

Marka stil rehberinizi sosyal medyaya genişletme

Birkaç yıl önce, çoğu marka bir kurallar dizisinden kurtulabilirdi, ancak sosyal medyanın yükselişi işleri karmaşıklaştırdı.

Sosyal medyada normal olarak kabul edilebilir olanların çoğu, diğer iletişim kanallarıyla her zaman aynı değildir – sosyal medya normlarına uyum sağlamak ve marka sesinizi korumak arasında denge kurmak için daha farklı bir ton tanımlamanız gerekir. Bu nedenle stil rehberiniz, markanızın emojiyi veya kısaltmasını kullanıp kullanmama ve ne tür görüntüler paylaştığı gibi konuları ele almalıdır.

Markanızın sosyal medyada kendini nasıl gösterdiğini tanımlamak için stil rehberinizin ayrı bir bölümünü eklemenizi öneririz. Aşağıdakiler hakkıdna düşünmek yararlı olur:

  • Özel sosyal medya tonunuz ve platform ve duruma göre nasıl değiştiği. Twitter’daki konuşmaları desteklemek, Instagram’daki yorum yanıtlarından farklı bir tonda olabilir.
  • Emoji, kısaltma ve argo kullanıp kullanmadığın.
  • Hashtag kullanımı ile ilgili kılavuzlar.
  • İmaj kılavuzları (yani, marka mem gönderir veya paylaşır mı?).
  • İçerik kuralları: Belirli konular hakkında göndermekten kaçınıyor musunuz? Diğerleri hakkında güçlü bir duruş sergileyin? Hangi içerik biçimlerini saptırıyorsunuz (makale bağlantıları, orijinal fotoğraflar, müşteri tarafından oluşturulan içerik, gif’ler, vb.).

Güçlü, halka açık marka kılavuzlarına sahip markalar

Marka ve marka kimliği, aklınızı soyutla sarmak için zor kavramlar olabilir. Bu yüzden diğer markaların örneklerinden öğrenmek yardımcı olabilir. Büyük ya da küçük olmak üzere birçok marka kurallarını herkese açık olarak yayınlar, böylece bir markanın stil kurallarının nasıl göründüğüne bir göz atabilir ve görebilirsiniz.

İşletmeniz fiziksel yerler içeriyorsa, müşterilerin yaşadığı deneyim markanızın bir parçası haline gelir ve bu da marka rehberinizin bir parçası olmalıdır.

Marka yönergeleri pazarlamanızı tutarlı kılar

Şu anda işinizde tüm şapkaları takıyorsanız, bir süredir marka kılavuzları olmadan gidebilirsiniz. Ancak, markanızın görünüşünü ve verdiği hissi belgelemek, pazarlamanız boyunca tutarlılık yaratmanın en iyi yollarından biridir, özellikle de daha fazla kişiyi ölçeklendirdiğiniz ve kullandığınız sürece.

Ekibiniz büyüdükçe veya işiniz daha fazla dikkat çektikçe, basit bir marka stil rehberi bu bakış açısını ve yeni insanlarla iletişim kurmanın en iyi yoludur – bu nedenle markanız asla tutarsız olmaz.

Reklamcılık

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ucuz VPS

Tahta Kaplan Romanı