Yeni Bir Ürün Nasıl Geliştirilir (Konseptten Pazara)
Özgün bir ürün için vizyonunuzu hayata geçirmek, girişimci girişimciler için en büyük engellerden biridir.
Ürün geliştirme süreci neredeyse gizemli görünebilir ve diğer büyük işletmelerin menşe öykülerini duyduğunuzda, bitmiş bir ürüne yolculuk nadiren düz bir çizgiye benzer.
6 adımda yeni ürün geliştirme süreci
Yeni ürün geliştirme, orijinal ürün fikrini pazara sunma sürecidir. Sanayiye göre farklılık göstermesine rağmen, temel olarak beş aşamaya ayrılabilir: fikir, araştırma, planlama, prototip oluşturma, kaynak bulma ve maliyetlendirme.
İşte size kendi orijinal ürün fikrinizi nasıl geliştireceğiniz ve her aşamada nelere dikkat edeceğiniz.
1. Fikir
Kalkınan pek çok girişimci, genellikle satması gereken mükemmel ürünü ortaya çıkarmak için bir deha darbesi bekledikleri için fikir üzerine sıkışıp kalıyor.Temel olarak “yeni” bir şey inşa etmek yaratıcı bir şekilde tatmin edici olabilirken, en iyi fikirlerin çoğu mevcut bir ürün üzerinde yinelenmenin sonucudur.
SCAMPER modeli, mevcut ürünler hakkında sorular sorarak, ürün fikirlerini hızla bulmak için kullanışlı bir araçtır. Her harf bir bilgi istemi anlamına gelir:
- İkame (taklit kürkte kürk)
- Birleştir (örneğin bir telefon kılıfı ve bir pil takımı)
- Uyum sağlayın (örneğin hemşirelik için ön kıskaçlı bir sütyen)
- Değiştir (örneğin zarif bir tasarıma sahip elektrikli bir diş fırçası)
- Başka bir kullanıma koyun (ör. Hafıza köpüğü köpek yatakları)
- Ortadan kaldırın (örneğin güneş gözlüğü satmak ve tasarrufları tüketicilere aktarmak için aracı)
- Ters Çevir / Yeniden düzenle (örn. Kıyafetlerinizi kırıştırmamak için spor çantası)
Bu soruları sorarak, mevcut fikirleri dönüştürmenin yeni yollarını bulabilir, hatta yeni bir hedef kitleye veya soruna uyarlayabilirsiniz.
Hala “aha!” Nı arıyorsanız an, ilham için çevrimiçi pazarları analiz etmekten tarihsel eğilimleri yeniden keşfetmeye kadar, kendi ürün fikirlerinizi ortaya çıkarmak için bir kaynak listesi hazırladık.
2. Araştırma
Ürün fikriniz göz önünde bulundurulduğunda, üretimden önce atlamak için eğilimli hissedebilirsiniz, ancak önce fikrinizi doğrulamakta başarısız olursanız bu yanlış bir adım olabilir.
Ürün doğrulaması, insanların ödeyeceği bir ürün oluşturmanızı ve satmayacağınız bir fikir için zaman, para ve çaba harcamanıza gerek kalmamasını sağlar. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere ürün fikirlerinizi doğrulamanın birkaç yolu vardır:
- Aileniz ve arkadaşlarınızla fikriniz hakkında konuşmak
- Geri bildirim almak için çevrimiçi bir anket gönderme
- Bir kitle fonlaması kampanyası başlatmak
- Reddit gibi forumlarla ilgili geri bildirim istiyoruz
- Google Trends kullanarak çevrimiçi talebi araştırmak
- E-posta girişleri veya ön siparişlerle ilgi alanını ölçmek için “yakında geliyor” sayfasını açma
Ancak fikrinizi doğrulamaya karar verirseniz, ürününüzü satın alıp alamayacaklarına dair önemli ve tarafsız bir izleyici kitlesinden geri bildirim almak önemlidir. Teorik ürününüzü oluşturacak olursanız “kesinlikle satın alacak” kişilerden gelen geri bildirimleri aşırı değerlemeye karşı dikkatli olun – para el değiştirene kadar birisini müşteri olarak satamazsınız.
Doğrulama araştırması, kaçınılmaz olarak rekabetçi analizleri de içerecektir.Fikriniz veya nişiniz, ortaya çıkma potansiyeline sahipse, zaten o alanda faaliyet gösteren rakipler olabilir.
Rakiplerinizin web sitesini ziyaret etmek ve e-posta listesine kaydolmak, müşterileri nasıl etkilediklerini anlamanıza ve satış yapmanıza olanak sağlar.Kendi potansiyel müşterilerinize rakiplerinizden neyi sevip neleri beğenmediklerini sormak da kendi rekabet avantajınızı belirlemede önemli olacaktır.
Ürün doğrulama ve pazar araştırması yapmaktan derlenen bilgiler, ürününüze olan talebi ve ayrıca planlamaya başlamadan önce mevcut olan rekabet seviyesini ölçmenizi sağlayacaktır.
3. Planlama
Ürün geliştirme çabucak karmaşık olabileceğinden, prototipinizi oluşturmaya başlamadan önce plan yapmak için zaman ayırmanız önemlidir.
Sonunda üreticilere yaklaştığınızda veya malzeme aramaya başladığınızda, ürününüzün nasıl görünmesini istediğinizi ve nasıl işleyeceğini bilmek konusunda somut bir fikriniz yoksa, sonraki adımlarda kaybolmanız kolaydır.
Planlamaya başlamak için en iyi yer, ürününüzün neye benzeyeceğine elle çizilmiş bir çizimdir. Çizim, çeşitli özellikleri ve fonksiyonları açıklayan etiketlerle mümkün olduğunca ayrıntılı olmalıdır.
Profesyonel kalitede bir çizime ihtiyacınız yok çünkü bu aşamada üreticiye göndermeyeceksiniz. Bununla birlikte, ürününüze anlam kazandıracak okunaklı bir şema üretebileceğinizden emin değilseniz, Dribbble , UpWork veyaMinty’de kiralamak için ressamlar bulmak kolaydır.
Diyagramınızı, ürünü hayata geçirmek için ihtiyaç duyacağınız farklı bileşenlerin veya malzemelerin bir listesini oluşturmak için kullanın. Listenin tüm potansiyel bileşenleri içermesi gerekmez, ancak ürünü oluşturmak için ihtiyaç duyacağınız planlamayı başlatmanıza izin vermelidir.
Örneğin, bir çanta tasarımının çizilmesine bu liste eşlik edebilir:
- Fermuarlar (büyük ve küçük)
- Gümüş tokalar
- Deri kayış
- Koruma çantası
- Kabartmalı etiket
- İç cüzdan
Bileşenlerle birlikte, ürününüzün düşeceği perakende satış fiyatını veya kategorisini de göz önünde bulundurmalısınız. Ürün günlük bir ürün mü olacak yoksa özel günler için mi? Premium malzemeler kullanacak mı yoksa çevre dostu mu olacak? Tüm bunlar planlama aşamasında göz önünde bulundurulması gerekenler çünkü sadece ürün geliştirme sürecinizde değil, aynı zamanda marka konumlandırma ve pazarlama stratejinizde de size rehberlik edeceklerdir.
Kaynak ve paketleme aşamalarına devam etmeden önce malzemelerinizin ambalajı, etiketleri ve genel kalitesi de dikkate alınmalıdır. Bunlar, ürününüzü hedef müşterinize nasıl pazarladığınızı etkileyeceğinden, planlama aşamasında da ürününüzün bu yönlerini dikkate almak önemlidir.
4. Prototip oluşturma
Ürün geliştirme sırasındaki prototip aşamasının amacı, seri üretim için örnek olarak kullanılacak bitmiş bir ürün oluşturmaktır.
Tek bir denemede bitmiş ürününüze ulaşmanız pek mümkün değildir – prototip oluşturma, genellikle ürününüzün birkaç versiyonunu denemeyi, seçenekleri yavaş yavaş ortadan kaldırarak ve son bir numuneden memnun kalana kadar iyileştirmeler yapmayı içerir.
Prototipleme, geliştirmekte olduğunuz ürünün türüne bağlı olarak da önemli ölçüde farklılık gösterir. En ucuz ve en basit vakalar, yemek tarifleri ve bazı kozmetik ürünler gibi prototip oluşturabileceğiniz ürünlerdir. Bu kendin yap prototipleme, eğer bu disiplinlerde yeteri kadar şanslıysan, moda, çanak çömlek, tasarım ve diğer dikeyleri de genişletebilir.
Bununla birlikte, girişimciler, çoğunlukla prototipleri üretmek için üçüncü bir tarafla birlikte çalışacaklardır. Moda ve hazır giyim sektöründe, bu genellikle yerel bir terzi (giyim ve aksesuar için), ayakkabıcı (ayakkabı için) veya kalıp yapımcısı (giyim için) ile çalışmayı içerir. Bu hizmetler genellikle sektördeki Google yerel hizmetleri tarafından çevrimiçi olarak bulunabilir.
Büyük şehirlerin çoğunda, öğrencilerin bu tekniklerde eğitildiği sanat, tasarım veya moda okulları vardır. Bu üniversite veya kolej programlarından yöneticiler, genellikle prototip oluşturma yardımı için bir istek oluşturabileceğiniz kendi iç panolarına erişim sağlayabilir.
Oyuncak, ev aksesuarları, elektronik eşya ve diğer pek çok sert dış nesne gibi nesneler için prototip yapmak için 3B görüntülemeye gerek duyabilirsiniz.Bilgisayar destekli tasarım ve taslak hazırlama (CAD) yazılımı konusunda eğitim almış sanatçılar veya mühendisler, UpWork veya Freelancer kullanarak bunu yapmak için freelance uzman bulunabilir. Ayrıca SketchUp , TinkerCad ve Vectary gibi kullanıcı dostu çevrimiçi araçlar da var.
Bir 3B tasarımın fiziksel bir modele dönüştürülmesi için, yapımcılar her bölüm için kalıp almak zorunda kalıyorlardı. Kalıplar tipik olarak pahalıdır ve plastik ve diğer sert malzemelerin parçalarını kesmek ve şekillendirmek için kullanılan aletler ve kalıplar gibi şeyler için kurulum ücretlerini içerir.
Neyse ki, 3B baskının yeniliği ile, tasarımlar daha hızlı bir geri dönüş süresi ile çok daha düşük bir maliyetle fiziksel numunelere dönüştürülebilir.
5. Kaynak
Memnun olduğunuz bir ürün prototipiniz olduğunda, malzemeleri toplamaya ve üretim için gerekli ortakları güvenceye almaya başlamanın zamanı geldi. Bu aynı zamanda tedarik zincirinizi oluşturmak olarak da adlandırılır: bir ürün oluşturmak ve müşterilerin eline geçirmek için gereken satıcılar, faaliyetler ve kaynaklar.
Bu aşama temel olarak üretimle ilgili hizmetleri aramayı da içerecek olsa da, bu aşamada tercihlerinizi depolama, nakliye ve depolamada da dikkate alabilirsiniz.
Tedarikçiler ararken, çevrimiçi ve şahsen çok fazla kaynak var. Eski moda görünse de, birçok işletme sahibi kaynak alımına adanmış fuarlara katılmayı seçiyor. Las Vegas’taki Magic gibi fuarlar, aynı anda yüzlerce tedarikçiyi görme, malzemeleri görme, dokunma ve tartışma ve tedarikçilerle pazarlık yapma zamanı geldiğinde değerli olabilecek tedarikçilerle kişisel bir ilişki kurma fırsatı sunar.
Satın alma aşamasında, kaçınılmaz olarak ürününüzü yerel mi yoksa yurtdışında mı üreteceğinize karar vereceksiniz. Her ikisi de kendi avantajları ve dezavantajları olduğu için iki seçeneği karşılaştırmak iyi bir fikirdir.
Yurtdışı üretimde en çok kullanılan kaynak platformu Alibaba. Alibaba , nihai ürün veya hammadde listelerine göz atabileceğiniz Çinli tedarikçiler ve fabrikalar için pazar yeridir . Üreticiyi bulmak için Alibaba kullanmanın popüler bir yolu, kendi ürününüzle benzer ürünler içeren listeleri aramak ve ardından kendi tasarımınızı yapıp yapamayacaklarını görmek için fabrika ile iletişim kurmaktır.
6. Maliyetlendirme
Araştırma, planlama, prototip oluşturma ve kaynak bulma işleminden sonra, ürününüzü üretmenin neye mal olacağı konusunda net bir fikir edinmelisiniz.Maliyetlendirme, şu ana kadar toplanan tüm bilgilerin alınması ve satılan malın maliyetinin (COGS) ne olacağını eklemek, böylece bir perakende fiyatı ve brüt kar marjını belirleyebilmenizdir.
Her ek maliyetin ayrı bir satır öğesi olarak ayrılmasıyla bir elektronik tablo oluşturarak başlayın. Bu, tüm hammaddelerinizi, fabrika kurulum maliyetlerini, üretim maliyetlerini ve nakliye maliyetlerini içermelidir. Nihai ürününüzü müşterilerin ellerine almak için nakliye, ithalat ücretleri ve ödemeniz gereken her türlü görevi hesaba katmanız önemlidir, çünkü bu ücretlerin ürünü ürettiğiniz yere bağlı olarak COGS’niz üzerinde önemli bir etkisi olabilir.
Satın alma aşaması sırasında farklı malzemeler veya üreticiler için birden fazla fiyat teklifi sağlayabiliyorsanız, maliyeti karşılaştıran her satır öğesi için farklı sütunlar ekleyebilirsiniz. Diğer bir seçenek ise, e-tablonun ikinci bir versiyonunu oluşturmaktır, böylece yerel üretim ile denizaşırı üretim arasındaki karşılaştırmaları yapabilirsiniz.
Toplam COGS’nizi hesapladıktan sonra, ürününüz için bir perakende satış fiyatı bulabilir ve satılan her bir birimin potansiyel brüt kar veya karını almak için COGS’yi bu fiyattan çıkarabilirsiniz.
Popüler endüstrilerde ürün geliştirme
Ürün geliştirme süreci doğal olarak endüstriye göre değişecektir, bu nedenle en büyük ve en köklü sektörlerden üçünde göz önünde bulundurmanız gerekenlere kısaca göz atalım: Moda ve Konfeksiyon, Güzellik ve Kozmetik ve Yiyecek ve İçecek.
Bu üç sektör, ilham için kullanılabilecek iyi belgelenmiş birçok vaka çalışması sayesinde, ürün geliştirmeye nispeten basit yollara sahiptir.
Moda ve Konfeksiyon
Moda endüstrisinde, ürün geliştirme genellikle eski okul yoluna başlar: elle çizilmiş bir taslak veya Procreate gibi bir program kullanarak dijital eşdeğeri.
Daha sonra bir kalıpçı veya terzi kullanarak bir numuneye bir taslak geliştirilir.Prototip aşamasında, bir boyut seti oluşturulur; bu, satmak istediğiniz her boyut için farklı ölçümlere sahip bir dizi örnek anlamına gelir. Ölçü seti tamamlandığında, üretime alınır.
Bazı moda ve konfeksiyon işletmeleri, ürünü yapmaktan ziyade, başlangıçta kıyafetlerini üretmek için talep üzerine baskıyı seçiyorlar . Talep üzerine baskı, mağazanızı bir depo ve serigrafi tesisine bağlayan üçüncü taraf bir uygulamaya tasarım yüklemenizi sağlar. Çevrimiçi bir sipariş verildiğinde, tasarımınız mevcut tüm t-shirt, kazak ve diğer çeşitli ürün stoklarına basılarak tüm giysiyi tasarlamaya gerek kalmadan bitmiş bir ürün elde edilir.
Dikkate alınması gereken diğer faktörler:
- Etiketleri asmak: bir kıyafetten sarkan ve genellikle fiyat, beden vb. Bilgileri içeren markalı etiket.
- Etiketler: kumaş etiketler genellikle kumaş içeriği ve bakım talimatları hakkında bilgi içeren bir giysiye dikilir veya damgalanır.
- Yıkama testleri: Ürünün zaman içinde dayanıp korunmadığını ve bakımının nasıl yapılması gerektiğini anlamak için yıkama testlerinden geçirin.
Güzellik ve Kozmetik
Güzellik ve kozmetik endüstrisi, sağlık ve kişisel bakım eğilimleri nedeniyle sürekli genişleyen geniş bir ürün yelpazesi içerir. Makyajdan banyo ürünlerin eve cilt bakımına kadar birçok güzellik markası tüm doğal içeriklere ve sürdürülebilirliğe odaklanıyor, bu da günlük malzemeleri kullanarak bir ürünü kendi başına prototiplemeyi kolaylaştırıyor.
Beyaz etiketleme, mevcut bir ürünü veya üreticiyi bulma ve daha sonra ürettikleri ürünleri paketleme ve markalama işlemi olan güzellik ve kozmetik endüstrisinde de popülerdir. Hangi rotayı seçmeye karar verirseniz verin, kozmetikler için seri üretim genellikle kalitenin ölçekli olmasını sağlamak için bir laboratuar ve bir kimyagerle birlikte çalışarak yapılır.
Dikkate alınması gereken diğer faktörler:
- Etiketler ve uyarılar: Üründe kullanılan tüm malzemeleri ve olası reaksiyonları tanımlamak
- Yasalar ve düzenlemeler: FDA düzenlemelerinin araştırılması ve hem üretildikleri hem de onları satmayı düşündüğünüz ürün ve ambalajınızla nasıl ilgili oldukları hakkında araştırma
- Raf ömrü: testler yapmak ve ürünlere gerekli son kullanma tarihlerini eklemek
Yiyecek ve içecek
Yiyecek ve içecek ürünleri, düşük maliyetle ve kendi evinizin rahatlığında gelişmeye başlamak için en kolay ürünler arasındadır.
Mağazalardan veya çevrimiçi olarak satabileceğiniz reçeteden paketli ürünlere geçiş yapmak için, yiyecek üretmek için lisanslı olan ve sağlık ve güvenlik incelemesinden geçen ticari bir mutfak bulmanız gerekir.
Bu mutfaklar genellikle büyük partileri yerleştirmek için büyük fırınlar ve pişirme ekipmanları ile kurulur, ancak toplu üretim ve paketleme yapmayı düşünüyorsanız, bir eş-paketleyici veya eş-üretici daha iyi bir seçenek olabilir.Bunlar, hammaddelerin işlenmesi ve ölçekte yiyecek ve içecek ürünlerinin üretiminde uzmanlaşmış üretim tesisleridir.
Dikkate alınması gereken diğer faktörler:
- Etiketler ve uyarılar: içerik listeleri, gösterilecek besin bilgileri
- Yasalar ve düzenlemeler: Birçok ülkede diyet bilgileri, alerjen uyarıları ve uymanız gereken sağlık iddiaları hakkında düzenlemeler vardır.
- Sona erme tarihleri: ürünün ömrünü ve bu duruma uyması için ürünü nasıl üreteceğinizi, paketleyeceğinizi ve stoklayacağınızı anlama
Pazara ne getireceksiniz?
Ürün geliştirme sırasında, bitmiş bir ürüne yapılan her yolculuk farklıdır ve her endüstrinin yeni bir şey yaratma konusunda kendine özgü tuhaflıkları vardır.Her şeyi çözmek için kendinizi zorlarsanız, kendinize gelen her ürünün aynı zorlukların üstesinden gelmek zorunda olduğunu unutmayın.
Kendi ürün geliştirme sürecinize girerken bu adımları izleyerek, yeni bir ürünü pazara daha sindirilebilir aşamalara getirme zorlu görevini bozabilirsiniz.
Ne geliştiriyor olursanız olun, tüm gerekli hazırlıkları yaparak – araştırma, planlama, prototip oluşturma, kaynak bulma ve maliyetlendirme yoluyla – başarılı bir nihai ürün için hazırlık yapabilirsiniz.