Bakım Anlaşması Gerekli mi?
Web Siteleri için, bakım anlaşması gerekli mi sizce?
Bakım anlaşması, kimi firmaların özellikle kaçındığı bir tanım. Peki bakım anlaşması gerçekten gerekli mi, bakalım.
Normal bir sitenin çeşitli ihtiyaçları olur. (Kapıcı, asansör bakımı, otopark kapısının boyanması, kazan tamiri, çatı tamiri, su borularının yenilenmesi vb. Bunlar en hızlı aklımıza gelenler. Evet sitede oturduğumuzdan bu ihtiyaçların maliyetleri periyodik harcama olarak karşımıza dikiliyor.
Web sitesi de, gerçek hayattaki bir normal site gibi. Siteniz hizmet verdikçe, bu tür ihtiyaçlar karşınıza çıkacaktır.
Bu ihtiyaçlar neler olacaktır? Mümkün olduğunca basit açıklamaya çalıştık. Ama yine de karışık gelirse, sitemlerinizi yorum bölümünden iletebilirsiniz.
YEDEKLEME:
Öncelikli olarak sitenizin olası bir aksiliğe kadar periyodik yedeklerinizin alınması gerekir. Telefonunuz bozulduğunda veya çalındığında en çok neye üzüldüğünüzü hatırlayın. Fotoğrafların gitmesine. Evet bir cihaz veya yazılım değiştirilebiliyor, ancak içeriklerimizin hatıralarımızın çalışmalarımızın yerine yenisini getirmemiz zor.
O yüzden periyodik yedekleme yapmak gerekiyor.
GÜVENLİK AÇIKLARINA KARŞI TARAMA:
Hackerlar, Internet sitelerine sızmak için sürekli açıklar araştırıyor. Bazılarına sızıyor, bazı siteleri ise başka sitelere atak yapmak için kullanıyor. Saldırı çeşitleri o siteyi ele geçirmek de olabilir, etkisiz hale getirmek de olabilir. Hatta bazı siteleri, ziyaretçilerinin bilgisayarlarına virüs bulaştırmak için de kullanabilirler. Yüzde yüz güvenlik hiç bir zaman mümkün değildir ancak yine de sitemizi güvenli hale getirmek için taramaları yapmak ve açıkları kapatmamız gerekir.
GÜNCELLEMELER
Sitenizde kullanılan WordPress ve eklentiler de açıklarını kapatmak ve yeni özellikler katmak için ara sıra yeni versiyonlarını çıkartırlar. Güvenlik kısmını minimize etmek veya yeni özellikleri kullanmak için bu güncellemeleri yapmanız gerekir.
SİTENİN ÇALIŞIRLIK KONTROLÜ
Sitenin isim sunucu veya barındırma hizmetinden kaynaklanan bir sorun olabilir, siteniz yayın yapmayı durdurmuş olabilir. Veya saldırı altında olabilir, hizmet veremiyor olabilir. Bunun anlık takibinin yapılması gerekir. Çünkü çalışmayan site, para kaybı, hizmet kaybı, müşteri kaybı ve itibar kaybı anlamına gelir.
Sitenin içine yeni içerik eklenirken, konulan linkler çalışmıyor olabilir, vey site yapısı değişmiştir, sitenizin bazı linkleri ‘sayfa bulunamadı’ hatası veriyor olabilir ve siz farkında olmayabilirsiniz. Bunu da periyodik olarak takip etmeniz gerekir.
ARAMA OPTIMIZASYONU
Sitenizin sayfalarının ve yazılarının, Google / Bing gibi arama motorları tarafından bulunması için bazı optimizasyonlar yapmanız gerekmektedir. Bu sayede sıralamada diğer benzerlerinden daha yukarıda yer alma şansınız yükselir. Sizi hiç kimse bulamayacaksa, Internet’te olmanızın bir anlamı olmaz. Bunun için her yeni içerik ve sayfa ile birlikte, Google ve Bing için optimizasyon yapmanız gerekir.
Site Ziyaret Bilgisi
Sitenizi kimler ziyaret ediyor? Nerelerden hangi cihazlardan sitenize erişiyorlar? Bunları bilmeniz önemlidir, bu sayede sitenizi buna göre optimize edersiniz. Örneğin, sitenizin İngiltere’den bir çok ziyaretçi tarafından ve mobil cihazlar üzerinden ziyaret edildiğini farkettiniz. Buna göre, bu ziyaretçilerinize daha iyi hizmet vermek için, İngilizce sayfa ve mobil optimizasyon yapmayı düşünebilirsiniz. Bu tür iyileştirmeler için raporlama size son derece yardımcı olacaktır.
SİTE OPTIMIZASYONUN DÜZENLİ GERÇEKLEŞTİRİLMESİ
Internet, pazarlama ve içinde bulunduğunuz sektör sürekli gelişiyor, değişiyor. O yüzden sitenizin de sürekli olarak her yeni içerik, her yeni fotoğraf, her yeni doküman eklendiğinde performansının sürekli iyi noktada olduğundan emin olmalısınız.
Bu tür konulara dikkat etmeniz ve bakımını yapmanız, satışlarınıza, firmanıza, markanıza pozitif katkı sağlayacaktır.
Bunları sizin yapmanız gerekmiyor, bu konuda bizden destek almanızı öneriyoruz.