Sayfa Seç

Whatsapp Alternatifleri

Whatsapp Alternatifleri
Reklamcılık

[themify_box style=”gray info” ][themify_icon icon=”fa-signal” ] Whatsapp Alternatifleri makalesi Zorluk seviyesi: Bir mobil telefon kullanıcının anlayabileceği düzeyde yazılmıştır.[/themify_box]

Mesajlarınızı sadece gönderdiğiniz kişinin okuduğundan emin misiniz?

3. bir gözün okumadığından emin misiniz?

Pek emin olmayın.

Paranoyaklık diyebilirsiniz, ama bence değil.  Devlet sırrı yazışmıyor olabilirim,, ben kendi gönderdiğim mesajın sadece gönderdiğim kişi tarafından okunmasını istiyorum. Bu yüzden Facebook Messages, Whatsapp ı pek kullanmamaya çalışırım. Şu lafı herkes kullanır. “Eğer bir servis bedava veriliyorsa, orada ürün sizsinizdir. Sizin üzerinizden para kazanılır.”

Sadece özlük hakları konusunda hassas olan ben de değilim.

Whatsapp, Facebook tarafından alındıktan sonra, daha güvenli olduğu düşünülen Threema uygulamasının ve Telegraph uygulamasının indirilme oranlarında patlama yaşandı.

Apple’in iCloud hizmetinin tutulduğu server lar hacklendi, ünlülerin mahrem fotoğrafları çeşitli Internet sitelerinde servis edildi. (#fappening diye araştırın)

NSA in Almanyayı dinlediği ortaya çıkınca, Almanlar da iyiden iyiye bu konuda hassaslaştı. Deutsche Post kendi güvenli mesajlaşma uygulamasını yayınladı.

Özetle kurumlar, hükümetler bireyi çeşitli sebeplerle daha yakından tanımak istedikçe, bu yakınlığın sebepleri ve dereceleri önemi bir konu teşkil etmeye başladı. Bu konu hakkında bir ara daha başka bir yazı yazarım ama o zamana kadar bekleyemeyenler Israil ve NSA in birlikte yazdığı Stuxnet, Wikileaks ve Edward Snowden gibi konuları Google’da araştırabilir.

Bu durum her ne kadar ülkemizde de geçerli olsa da,  maalesef ülkemizden, hala güvenli bir iletişim programı yayınlanmış durumda değil. [Neden çıkmadı acaba? Birileri el atsın. Veya bir melek yatırımcı benimle temasa geçsin gerçekleştirelim.]

Whatsapp alternatifleri olabilecek iki  mesajlaşma programına değineceğim.

1- Signal 2.0: Ücretsiz

Açık kaynak kodlu bu yazılım, gizliliği esas alan bir ekip tarafından geliştiriliyor.  Uçtan uca şifreli mesajlaşmayı ve konuşma imkanı veren bu uygulama, “do one thing, and do it well” (tek bir şey yap, onu iyi yap) mantığında sade bir arayüze sahip. Daha fazla detayı web sayfasında okuyabilirsiniz. Web sayfasında Edward Snowden’den de referansları gözüküyor.

https://signal.org

 

Yazılımın açık kaynak kodlu olması önemli. Böylece yazılımın kodunu isteyen inceleyip, kod içinde istenmeyen yere bağlantı yapıp yapmadığını anlayabiliyor. (Tabi bunun için program geliştirici olmak lazım. )

Yazılımın iOS ve Android versiyonları var.

2- Threema: (Paralı)

İsviçreli yazılım geliştirici firma tarafından yapılan bu uygulama, şifreli mesajlaşma sunuyor.

İlk adımda, kendinize özel bir şifre ürettiyor, akabinde bunu karekod olarak size veriyor. Kimliğinizin doğrulanması adına bunu kullanıyorsunuz. Elinizle eklediğiniz kontaklar güvenliksiz kontak olarak gösteriliyor. (Bir kırmızı nokta) Güvenli hale getirmeniz için, o kontağın karekodunu taratarak kendi threema veritabanına eklemeniz gerekiyor.

Arayüzü, Whatsapp’ı çok andırıyor. O yüzden hemen aşina olunuyor.

https://threema.ch

Peki siz hangi iletişim programını kullanıyorsunuz, neden tercih ettiğinizi de yazının altında paylaşırsanız sevinirim.

 

Reklamcılık

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ucuz VPS

Tahta Kaplan Romanı