Firmama ne isim koysam?
Yeni bir iş kuracaksınız. İsim koydunuz mu? Kolay mı sizce? Bizce değil. mu? Mesela bizimki kolay olmadı. 2-3 gün araştırma ile geçti. Hadi isim koydunuz. Bir bakıyorsunuz, internet sitesi alınmış. E haydaa diyorsunuz. Tekrar aramaya başlıyorsunuz.
Neden isim bu kadar önemli peki? İsminiz sizden önce karşı tarafa ulaşır
Sizden önce isminiz gidiyor çünkü. Telefon’da “Sizi Tatlı Şebekler’den arıyoruz” diyen birini düşünün. “Tatlı Şebekler” hakkında ne düşünürsünüz. Ben animasyon firması veya evlere eğlendirici animatörler gönderen birini düşünürüm. Ve hakikaten Tatlı şebekler olmasını beklerim.
“Ağır Abiler” den arıyorum diyen biri yine kafamda ağır abi ve mafyamsı tipler çağrıştırır.
Peki nasıl isim seçmeli. İşte yardımcı olacak bir kaç madde.
İşinizle ve kişiliğinizle alakalı tüm kelimeleri kağıda yazın.
Yaptığınız işi düşünün ve onunla alakalı kelimeleri altalta yazın. Kağıdın bir köşesinde dursun.
Örnek:
Cafe için sıcak, misafirperver, lezzet, kahve, arkadaşlık, iyi hissettiren kelimeler düşünülebilir.
Emlak firması için güvenilirlik, işinde ehliyet, sağlam, kalite, uzmanlık vb gibi kelimeler o kağıtta olabilir.
Kuaför içinse estetik, trend, moda, dokunuş, uzmanlık , ruh ile alakalı kelimeleri o kağıda yazmanızda zarar olmaz.
Nakliyat, kargo firmalarında Toroslar, Ilgazlar, Geçit vb gibi kelime ve isimler kafamda yapılan işle uyum içinde dururlar.
Seçtiğiniz isim kolayca söylenir olsun. Şemsipaşapasajındasesibüzüşeciler kıvamında bir isim seçmeyin.
Pozitif tınlayacak kelimeler düşünün
Tamam bu olmasa bile negatif tınlamasın. Kelimeler insanların içinde duygular uyandırır. Bu medeni beynin ötesinde gerçekleşir.
“Firmama ne isim koysam” diye düşünürken kaçınmanız gerekenler:
Üzerimize çöken “bulamadın di mi?” hissi gelir ve kulağımıza fısıldar:
“Aman kimin umurumundaki ad.Tatlı şebekler koy” gitsin.
“İyi isimler kalmadı ya. Al bak araştır İnternet’i. Zaten 5 harfli .com lar da bitmiş.”
“Valla yoruldum ya. Aklıma gelmiyor. Bu saatten sonra benim bulacağım isimden bi cacık olmaz.”
“İsimden daha önemli şeyler var. Ona vakit ayıramam şimdi.”
“İsmim zaten kredimi yansıtır. Yaz abi, Özatanamayatmayanoğulları Nakliyat”
“Valla o kadar araştırdık hoşumuza giden bir şey bulamadık, bunlar eldekiler.”
Bu hise bir omuz atın geri gitsin. Uzun olabilir kısa olabilir, hem icinize hem de içinde olacağınız sektöre uygun isim bulacaksınız. Kendinize zaman tanıyın.
Bulduğunuz isim olasılıklarının üzerine bir kaç gün düşünün. Beynin kendi hızı var. Bırakın işlesin.
İçinize sinen isimleri, hem kadın hem erkeklerle paylaşın. Çalışanlarınızla, ortaklarınızla paylaşın. Birbirinizi ikna etmeye çalışmadan dinleyin. Beyin yine devreye girecek ve alternatif bazı kelimeler üretecektir.
Biraz daha bu derinleşelim.
Aşağıdaki alıntı Entrepreneur Media’nın Kendi İşini Başlat kitabından
Buradan satınalabilirsiniz.
Bir ismin içinde ne var? Küçük işletme başarısı söz konusu olduğunda çok. Yanlış isim, onu belirsizliğe ve başarısızlığa mahkum edebilir. İdeal olarak, firma adınız, geliştirmiş olduğunuz ürün veya hizmetin uzmanlığını, değerini ve benzersizliğini taşımalıdır.
Bazı uzmanlar, en iyi isimlerin soyut olduğuna, bir resmin oluşturulacağı boş bir sayfa olduğuna inanırlar. Diğerleri isimlerin bilgilendirici olması gerektiğini düşünür, böylece müşteriler işinizin ne olduğunu hemen öğrenirler. Bazıları, inandırıcı isimlerin (bu kelimelerden meydana gelen) gerçek kelimeler kullanan isimlerden daha unutulmaz olduğuna inanırlar. Diğerleri unutulabilir olduklarını düşünüyor.
Gerçekte, uygun bir şekilde destekleniyorsa herhangi bir isim etkili olabilir. Pazarlama stratejisi burada devreye girer. Kendi başına yapmaya çalışarak bu işi küçümsemeyin yalnız. Konumuza devam edelim.
Küçük işletmenize en uygun ve etkili ismi vermek için göz önünde bulundurmanız gerekenler.
Başlamak için Uzman Yardımını Ekleme
İyi iş adı karmaşık bir süreç olabilir. Bir uzmana danışmayı düşünebilirsiniz, özellikle de şirketinizin adının işinizin başarısını etkileyebileceği bir alanda bulunuyorsanız. Adlandırma firmalarının yeni isimler yaratmak için özenli sistemleri var ve ticari marka yasaları etrafında yollarını biliyorlar. Kötü isim seçeneklerine karşı size tavsiyelerde bulunabilir ve başkalarının neden iyi olduğunu açıklayabilirler.
Dezavantajı maliyettir. Profesyonel bir firması, bir isim geliştirmek için 1.000 ABD Doları kadar ücret alabilir. Bu, paketin bir parçası olarak diğer kimlik çalışmalarını ve grafik tasarımını içerir. 50 $ gibi az bir ücret alan adlandırma hizmetleri var, ancak kaliteli uzman tavsiyesi için makul bir miktar para harcayarak uzun vadede para biriktirebilirsiniz.
İsim nedir?
Adının ne iletmek istediğine karar vererek başla. Adınız, işletmenizin temel unsurlarını güçlendirmelidir. Bir niş ve misyon beyanı geliştirme çalışmalarınız isminizde vurgulamak istediğiniz öğeleri belirlemenize yardımcı olacaktır.
Adınız, tüketicilere işletmeniz hakkında ne kadar çok doğru tınlarsa, bunu açıklamak için o kadar az çaba göstermeniz gerekir. İsimlendirici uzmanlara göre, girişimciler kelimelerin üzerine gerçek sözcüklere veya sözcük kombinasyonlarına öncelik vermelidir. İnsanlar ilişki kurabilecekleri ve anlayabilecekleri kelimeleri tercih ederler. Bu nedenle, profesyonel adlar evrensel olarak sayı dizilerini veya baş harfleri kötü bir seçim olarak kınıyor.
Öte yandan, bir ismin çok anlamlı olması mümkündür. Yaygın tuzaklar coğrafi veya jenerik isimlerdir. Varsayımsal bir örnek ” Beyşehir Lokantası” dir. Şirket Beyşehir in ötesine geçmek isterse ne olur? Bu ismin Chicago veya Pittsburgh’daki tüketiciler için ne anlamı var? Ya şirket lokanta ötesinde kafe işine girmek isterse?
Bir isim hem anlamlı hem de geniş olabilir mi? Açıklayıcı isimler, bir işletme hakkında somut bir şey anlatır – ne yapar, nerede bulunur, vb. İşaretçi isimler daha soyut. İşletmenin ne hakkında olduğuna odaklanıyorlar.
İtalya’ya paket turlarının tanıtımına yardımcı olmak için bir adlandırma şirketi tarafından geliştirilen “Italiatour” un bir ismini düşünün. Gerçek bir kelime olmamasına rağmen, isim anlamlı ve müşteriler teklif edilenleri hemen tanıyabilirler. Daha da iyisi, “Italiatour” dış seyahatin heyecanını çağrıştırıyor.
Bir işletme adı seçerken, eğer internet üzerinde de olmasını istediğiniz bir iş kurmak isterseniz aşağıdaki ipuçlarını aklınızda bulundurun:
- Sadece size değil, aynı zamanda çekmeye çalıştığınız müşterilere de hitap eden bir isim seçin.
- Müşterilerinizin işinize duygusal bir düzeyde yanıt vermesi için keyifli anıları ortaya çıkaran rahatlatıcı veya tanıdık bir ad seçin.
- Uzun veya kafa karıştırıcı bir isim seçmeyin.
- Sadece anladığın sevimli kelime oyunlarından uzak durun.
- Şirketinizin gerçekten dahil edilmediği sürece isminden sonra “Ltd” veya “A.Ş.” “Holding” kelimesini kullanmayın.
Yaratıcı olun
Dildeki hemen hemen her mevcut kelimenin ticari marka haline getirildiği bir zamanda, bir adın kodlanması seçeneği daha popüler hale geliyor. Bazı örnekler, NameLab firmasının isimlendirilmesiyle geliştirilen Acura ve Compaq’dır.
Kolay bir çözüm, varolan kelimelerin yeni formlarını veya yazımlarını kullanmaktır. Örneğin, NameLab yeni bir bilgisayar şirketi yeni taşınabilir bilgisayarına geldiğinde Compaq adını yarattı. Ekip, “kompakt” kelimesini düşündü ve Compaq ile geldi ve daha az genel ve daha dikkat çekici olacağına inandılar.
İsminizi Test Edin
Alanı, unutulmaz ve etkileyici dört veya beş ada ile daraltdıktan sonra, bir ticari marka araması yapmaya hazırsınız. Ticaret Bakanlığı’nın size izin verdiği ve herhangi birinin ticari unvanını ihlal etmediğiniz sürece, her işletme adının ticari marka olması gerekmez. Ancak, yeni adınızın başka bir işletmenin ticari markasını ihlal etmediğinden emin olmak için bir ticari marka avukatını veya en az bir ticari marka arama firmasını kiralamayı düşünmelisiniz.
Son Analiz
Şansınız varsa, tüm testlerinizi geçen üç ila beş isim olacak. Şimdi, son kararını nasıl verirsiniz?
Başlangıç kriterlerinizi hatırlayın. Hangi isim hedeflerinize en uygun? Hangi isim aklınızda bulunduğunuzu en doğru şekilde tanımlar?
Bazı girişimciler, hissiyatlarını gözden geçirerek veya tüketici araştırmaları yaparak veya isimlerin nasıl algılandığını görmek için odak gruplarla test ederek nihai bir karara varırlar. Her ismin bir tabelada veya kartvizitte, Internet Sitesinde nasıl görüneceğine dair bir fikir çizebilirsiniz. Gelecekte radyo reklamcılığı veya tele pazarlamayı öngördüğünüzde, sesin nasıl duyulduğunu dikkatle okuyun. Bu kriterlerin herhangi birini veya tümünü kullanın.
Profesyonel adlandırma şirketlerinin, altı haftadan altı aya kadar, adlandırma sürecine kadar her yerde yer aldığını unutmayın. Muhtemelen bu kadar zamanınız olmayacak, ancak bir isim seçerken en az birkaç hafta geçirmeyi planlıyorsunuz.
Kararınızı verdikten sonra, hemen yeni adınız için coşku oluşturmaya başlayın. Adınız, güçlü bir şirket kimliği oluşturmaya yönelik ilk adımınızdır, işte olduğunuz sürece sürmesi gerekendir, bir şirket kimliği.
Kolay değil. Çocugunuza isim koymak gibi değil mi? Umarım buradaki notlar size faydalı olur. Daha fazla bilgi ve öneri için alttaki iletişim formumuzu kullanınız.